In cantina - At the Winery


Un anno di lavoro in cantina - A Year's Work at the Winery

3.4 Un anno di lavoro in cantina

Autunno

(maturazione e vendemmia)

  • Controllo grado zuccherino con mostimetro.
  • Pigiadiraspatura
  • Aggiunta di solforosa e correzioni del mosto
  • Fermentazione controllata
  • Rimontaggi e follatura
  • Svinatura e torchiatura (fecce e vinacce esaurite)
Inverno
  • Primo travaso e colmatura
  • Controllo del vino ed eventuali correzioni
  • Stabilizzazione naturale per il freddo

3.4 A Year's Work at the Winery

Autumn

(grape ripening and the harvest)

  • Check sugar content with refractometer
  • Crushing and de-stemming
  • Addition of sulphites and correction of the must
  • Controlled fermentation
  • Pumping over and punching down the cap
  • Racking and pressing (lees and pomace)
Winter
  • First transfer and topping off
  • Check wine and make corrections
  • Natural stabilisation due to the cold