Glossary Glossario G.1 / Wine Tasting Degustare il vino - Italiano/Inglese Italian/English A Abbinare Abboccato Acerbo Aceto Acetone Acido Acidulo Acino Acqua Acquavite Affumicato Aggressivo Aro Agrodolce Agrumi Albicocca Alcolico Alcool, alcol Amabile Amarena Amaro Ambra Ammorbidire Ampio Ananas Annata Annusare Anosmia Arancia Aranciato Arancione Archetti Aria Armonico Aroma Aromatico Aromi terziari Asparago Aspro Assaggiatore Assemblaggio Astringente, allappante Attraente Austero Azienda Agricola Match (wine with food) (to) Slightly sweet Sour, acerbic Vinegar Acetone Acidic, sour Tart Grape, berry Water Brandy, spirit, liquor Smoked, smoky Aggressive Sour (sharp, tart) Sweet and sour Citrus fruits Apricot Alcoholic Alcohol Sweetish Black cherry Bitter Amber Soften (to) Full-bodied Pineapple Vintage Sniff (to) Anosmia Orange Orange - coloured Orange - coloured Legs Air Harmonious, well balanced Aroma Aromatic Tertiary aromas Asparagus Sour, sharp, bitter Taster Blend Astringent, puckering Attractive Austere Estate, farm B Bacca, bacche Bacco Banana Ben accentuata (acidità) Bere Bere (modo rumoroso) Bevanda Bevibile Bianco Biancospino Bicchiere Bocca Boccioli Bollicine Bottiglia Bouquet Brillante Brindare Bruno fulvo Bulbo olfattivo Burro Berry, berries Bacchus Banana Crisp (acidity) Drink (to) Slurp (to) Drink (noun) Drink able White Hawthorn Glass (drinking) Mouth Blossoms Bubbles Bottle Bouquet Brilliant Toast (to) Tawny Olfactory bulb Butter C Cacao Caffè Caldo Calice Calore Candela Cane bagnato Cannella Cantina sociale Caprifoglio Caraffa Cammella Caramello Caratteristiche visive Carciofo Carico Carnoso Carta dei vini Castagna Castello Catrame (Goudron) Cavatappi Cavolo Cedro Cellule cigliate Cerasuolo Cervello Chetone Chiaretto Chiarificazione Chiaro Ciliegia Cioccolato Classico/Classica Collaggio Collo Colmare Colore Compatto Concentrato Consorzio Controetichetta Coppa Corpo Corposo Cotto Cremoso Cucina Cuoio Cocoa Coffee Warm Glass with stem Warmth Candle Wet dog Cinnamon Cooperative winery Honeysuckle Decanter Candy (USA), sweet (Gll) Butterscotch Visual characteristics Artichoke Deep (colour) Fleshy Wine list Chestnut Castle Tar Corkscrew Cabbage Cedar Hair cells Cherry-coloured, rosé Brain Ketone Deep rosé Clarification Clear, light colour Cherry Chocolate Classic Fining Neck Top up (to) Colour (GB), color (USA) Dense Concentrated Consortium of producers Back label Goblet Body Full-bodied, robust Cooked Creamy Cuisine Leather D Datteri Debole Decantazione Degustatore, degustatrice Degustazione Delicato Deludente Dicembre Difetto Diluire Dolce Dolce nauseante Dolcezza Dorato Duro Dates Weak Decanting Taster Tasting Delicate Disappointing December Defect Dilute (to) Sweet Cloying Sweetness Golden Hard E Ebbrezza Elegante Eleganza Eloquente Emozione Enologia Enologo Epitelio olfattivo Equilibrato Equilibrato Erba Erba cipollina Erbaceo Erbe essiccate Erica Esteri Etereo Etichetta Etichetta dorsale Evoluto Intoxication Elegant Elegance Eloquent Emotion Oenology, enology Oenologist, enologist Olfactory epithelium Balanced Well-balanced Grass Chive Herbaceous Dried herbs Heather Esters Ethereal Label Back label Developed F Fastoso Fattoria, Tenuta, Podere, Masseria Feccia Fiacco Fichi secchi Fieno Finezza Fiori Fiori appassiti Fiori d'arancio Fiori di campo Fiori di tiglio Fluidità Formaggio Fortificato Forza Fragola Francese Franchezza Freddo Freschezza Fresco Frizzante Frizzante spumeggiante Frutta Frutta secca Frutta secca oleosa, noci Fruttato Fumo Funghi secchi Sumptuous Farm, estate Lees Flaccid, flabby Dried figs Hay Finesse Flowers Dried flowers Orange blossom Wild flowers Lime (Linden) flowers Fluidity Cheese Fortified Strength Strawberry French Cleanness Cold (temperature) Freshness Fresh Fizzy, sparkling Sparkling Fruit Dried fruit Nuts Fruity Smoke Dried mushrooms G Garofano (chiodi di-) Gelso, moro di rovo Gelsomino Gemme gustative Giallo Giallo dorato Giallo paglierino Ginepro Ginestra Giovane Giovinezza Girare (il vino) Glicine Glutammati Goudron, catrame Granato Grasso Gusti fondamentali Gusto Cloves Mulberry Jasmine Taste buds Yellow Golden yellow Straw yellow Juniper Broom (flowering bush) Young Youth Swirl (to) Wisteria Glutamates Tar Garnet-coloured Fat Basic tastes Flavour, savour, taste I Imbevibile Importatore Impurità Inalare Incenso Incisivo Infusione Intensità Intenso Invecchiato Undrinkable Importer Impurity Inhale (to) Incense Incisive lnfusion lntensity Intense Aged, old, matured L Lampone Lauro Lavanda Leggero Legno Legnoso Lievamente frizzante Lieviti Lime Limone Limpidezza Limpido Lingua Liquido Liquirizia Liquore Liquoroso (vino) Litro Luce Lucentezza Luminosità Lungo Raspberry Bay leaf Lavender Light (adj) Wood Woody Lightly sparkling Yeasts Lime (fruit) Lemon Clarity Limpid, clear Tongue Liquid Liquorice Liqueur Fortified wine Litre (GBJ), Liter (USA) Light (noun) Sheen Brightness Long M Magro Magro Mandarino Mandorla Mandorlato Mango Mappa dei gusti sulla lingua Marasca Marcio Marmellata Marrone Maso Masticazione Maturo Mediatore Mela cotogna Mela Melograno Membrana mucosa Menta Mezza bottiglia Miele Migliorare Millesimato Mirtillo Mogano Molecola Mora Morbidezza Morbido, molle Mosso, vivace Muffa Muffa nobile Muschiato Muschio Narrow (body) Thin Tangerine Almond Almond-flavoured Mango Tongue taste map Morello (Maracino) cherry Tainted, rotten Jam Brown Holding (in Trentino) Chewing Ripe Winebroker Quince Apple Pomegranate Mucous membrane Mint Half-bottle Honey Improve (to) Vintage champagne Blueberry Mahogany Molecule Blackberry Softness Soft Sparkling (slightly) Mould (GB), mold (USA) Noble rot Musky Moss N Naso Nerbo Nervi cranici Netta (acidità) Nettare Netto Neutro Neve Nobile Nocciola Noce moscata Noce Nota, sentore Nose Backbone Cranial nerves Crunchy (acidity) Nectar Clean Neutral Snow Noble Hazelnut Nutmeg Walnut Hint O Occhio Odore Odore di muffa Oleoso Olfatto Oliva Olive verdi Opacità Opaco Opalescente Opulento Organo Organolettico Oro Ossidativo Eye Odour (GB), odor (USA), smell Musty Oily Olfaction, sense of smell Olive Green olives Cloudiness Opaque Opalescent Opulent Organ Organoleptic, taste Gold Oxidative P Paglierino Palato Palato duro Palato molle Papilla Passito Pelliccia Pepe Peperone Peperoni verdi Pera Perlage Persistente Persistenza Pesante Pesca Piatto Piccante Pieno Pino Pipì di gatto Pizzicante Pizzicore Pizzicore Polifenoli Polvere Pompelmo Porpora Potenza Povero Primario Produttore di vino Profondo Profumato Profumo Pronto da bere Prugna Prugna secca Pungente Puzza di bottiglia Straw-coloured Palate Hard palate Soft palate Papilla Wine from semi-dried grapes Fur Pepper Pepper (capsicum) Green peppers Pear Perlage Persistent, lingering, long Persistence, length Heavy Peach Flat Spicy, piquant Full Pine Cat urine Tangy Prickle Tingling Polyphenols Dust Grapefruit Crimson (dark red) Power Meagre Primary Winemaker, winery owner Deep Perfumed Perfume, fragrance, scent Ready to drink Plum Prune Puckering sharp, pungent Bottle stink R Raffreddore Ramato Rame Rancido Recettore olfattivo Resina Retroetichetta Retrogusto Ribes Ribes nero Ricco Ricordo Ridotto Riduttivo Riflessi Robusto Rosa Rosa salmone Rosato Rosso mattone Rosso rubino Rosso Rotondo Rovere Rovo selvatico Rozzo Ruggine Rustico Ruvido Cold (illness) Coppery Copper Rancid Olfactory receptor Resin Back label Aftertaste Red currant Blackcurrant Rich Memory Reduced Reductive Highlights Robust Rose-coloured, pink Salmon pink Rosé Brick-red Ruby-red Red Round Oak Brambles Harsh Rust Rustic Rough S Salato Sale Saliva Salse piccanti Sambuco Scatola di sigari Schiuma Scuro Selvaggio Sensazione Sensazioni, sentimenti Sensibilità tattile Setoso Sistema limbico Sistema nervoso Sommelier Spiacevole Spumante Squilibrato Stalla Stanco Stile Struttura Stucchevole Stuzzicante Succo Sudore Susina Salty Salt Saliva Hot sauces Elderberry Cigar box Foam Dark Wild Sensation Feelings Touch Silky Limbic system Nervous system Sommelier Unpleasant Sparkling wine Unbalanced Barn Tired Style Structure, texture Cloying Zesty Juice Sweat Damson plum T Tannico Tannino Tappo Tartufo Tè Tè verde Tedesco Temperatura Tenere (un bicchiere) Tenue Terpeni Timo Tinta Tostato Traslucido Trasparente Torbido Tannic Tannin Cork Truffle Tea Green tea German Temperature Hold a glass (to) Tenuous Terpenes Thyme Hue Roasted Translucent Transparent Turbid U Ubriaco Untuosità Untuoso Uova marce Urina Uva Uva passa Drunk Fattiness, oiliness, greasiness Unctous Bad (rotten) eggs Urine Grapes Raisins V Vaniglia Vegetale Velato Vellutato Vendemmia tardiva Verde Verdognolo Vinaccia Vino Vinoso Viola Violaceo Violetta Viscosità Viscoso Vista Vitigno Volatile Vanilla Vegetal Hazy, veiled Velvety Late harvest Green Greenish Pomace Wine Vinous Purple Purplish Violet Viscosity Viscous Sight Variety, varietal (adj.) Volatile Z Zafferano Zenzero Zolfo Saffron Ginger Sulphur G.1 - Inglese/Italiano English/Italian A Acerbic Acetone Acidic Aftertaste Aged, old Aggressive Air Alcohol Alcoholic Almond-flavoured Almond Amber Anosmia Apple Apricot Aroma Aromatic Artichoke Asparagus Astringent Attractive Austere Acerbo Acetone Acido Retrogusto Invecchiato Aggressivo Aria Alcool, alcol Alcolico Mandorlato Mandorla Ambra Anosmia Mela Albicocca Aroma Aromatico Carciofo Asparago Astringente, allappante Attraente Austero B Bacchus Back label Backbone Bad eggs Balanced Banana Barn Basic tastes Bay leaf Berries Berry (grape) Berry (other) Bitter Black cherry Blackberry Blackcurrant Blend Blossoms Blueberries Body Bottle Bottle stink Bouquet Brain Brambles Brandy Brick-red Brightness Brilliant Broom (flowering bush) Brown Bubbles Butter Butterscotch Bacco Retroetichetta, controetichetta Nerbo Uova marce Equilibrato Banana Stalla Gusti fondamentali Lauro Bacche Acino Bacca Amaro Amarena Mora Ribes nero Assemblaggio, taglio Boccioli Mirtilli Corpo Bottiglia Puzza di bottiglia Bouquet Cervello Rovo selvatico Acquavite Rosso mattone Luminosità Brillante Ginestra Marrone Bollicine Burro Caramello C Cabbage Candle Candy Castle Cat urine Cedar Cheese Cherry Cherry-coloured, rosé Chestnut Chewing Chive Chocolate Cigar box Cinnamon Citrus fruits Clarification Clarity Classico Clean Cleanness Clear Cloudiness Clove Cloying Cocoa Coffee Cold (illness) Cold (temperature) Colour (GB), color (USA) Concentrated Consortium of producers Cooked Cooperative winery Copper Coppery Cork Corkscrew Cranial nerves Creamy Crimson (dark red) Crisp (acidity) Crunchy (acidity) Cuisine Cavolo Candela Caramella Castello Pipì di gatto Cedro Formaggio Ciliegia Cerasuolo Castagne Masticazione Erba cipollina Cioccolato Scatola di sigari Cannella Agrumi Chiarificazione Limpidezza Classico/Classica Netto Franchezza Chiaro Opacità Garofano (Chiodo di-) Stucchevole Cacao Caffè Raffreddore Freddo Colore Concentrato Consorzio Cotto Cantina Sociale Rame Ramato Tappo Cavatappi Nervi cranici Cremoso Porpora Ben accentuata (acidità) Netta (acidità) Cucina D Damson plum Dark Dates Decanter Decanting December Deep Deep rosé Defect Delicate Dense Developed Dilute (to) Disappointing Dried figs Dried flowers Dried fruit Dried herbs Dried mushrooms Drink (a) Drink (to) Drinkable Drunk Dust Susina Scuro Datteri Caraffa Decantazione Dicembre Carico, profondo Chiaretto Difetto Delicato Compatto Evoluto Diluire Deludente Fichi secchi Fiori appassiti Frutta secca Erbe essiccate Funghi secchi Bevanda Bere Bevibile Ubriaco Polvere E Elderflower Elegance Elegant Eloquent Emotion Enologist, oenologist Enology, Oenology Estate Esters Ethereal Eye Sambuco Eleganza Elegante Eloquente Emozione Enologo Enologia Azienda agricola Esteri Etereo Occhio F Farm, estate Fat Fattiness, oiliness Feelings Finesse Fining Fizzy Flaccid, flabby Flat Flavour (GB), flavor (USA) Fleshy Flowers Fluidity Foam Fortified wine Fortified Fragrance French Fresh Freshness Fruit Fruity Full Full-bodied Full-bodied, robust Fur Fattoria, tenuta, podere, masseria Grasso Untuosità Sensazioni, sentimenti Finezza Collaggio Frizzante Fiacco Piatto Gusto Carnoso Fiori Fluidità Schiuma Vino liquoroso Fortificato Profumo Francese Fresco Freschezza Frutta Fruttato Pieno Ampio Corposo Pelliccia G Garnet-coloured German Cinger Glass (drinking glass) Glutamates Goblet Gold Golden Golden-yellow Grapefruit Grapes Grass Green olives Green peppers Green tea Green Greenish Granato Tedesco Zenzero Bicchiere Glutammati Coppa Oro Dorato Giallo dorato Pompelmo Uva Erba Olive verdi Peperoni verdi Tè verde Verde Verdognolo H Hair cells Half-bottle Hard palate Hard Harmonious, well-balanced Harsh Hawthorn Hay Hazelnut Hazy Heather Heavy Herbaceous Highlights Hint Hold (a glass) (to) Holding (in Trentino) Honey Honeysuckle Hot sauces Hue Cellule cigliate Mezza bottiglia Palato duro Duro Armonico Rozzo Biancospino Fieno Nocciola Velato Erica Pesante Erbaceo Riflessi Nota, sentore Tenere (un bicchiere) Maso Miele Caprifoglio Salse piccanti Tinta I Importer Improve (to) Impurity Incense Incisive lnfusion lnhale (to) Intense Intensity lntoxication Importatore Migliorare Impurità Incenso Incisivo Infusione Inalare Intenso Intensità Ebbrezza J Jam Jasmine Juice Juniper Ketone Marmellata Gelsomino Succo Ginepro Chetone L Label Late harvest Lavender Leather Lees Legs Lemon Light (noun) Light (adj) Limbic system Lime (fruit) Lime (Linden) flowers Limpid, clear Lingering Liqueur Liquid Liquor Liquorice Litre (GB), Liter (USA) Long Etichetta Vendemmia tardiva Lavanda Cuoio Feccia Archetti Limone Luce Leggero Sistema limbico Lime Fiori di tiglio Limpido Persistente Liquore Liquido Distillato alcolico Liquirizia Litro Lungo M Mahogany Mandarine orange Mango Match (wine with food) (to) Meagre Memory Mint Molecule Morello (Maracino) cherry Moss Mould (GB), mold (USA) Mouth Mucous membrane Mulberry Musky Musty Mogano Mandarino Mango Abbinare Povero Ricordo Menta Molecola Marasca Muschio Muffa Bocca Membrana mucosa Gelso, mora di rovo Muschiato Odore di muffa N Narrow (body) Neck Nectar Nervous system Neutral Noble Noble rot Nose Nutmeg Nuts Magro Collo Nettare Sistema nervosa Neutro Nobile Muffa nobile Naso Noce moscata Frutta secca oleosa, frutta in guscio O Oak Odour (GB), Odor (USA), smell Oenology, enology Oily Olfaction Olfactory bulb Olfactory epithelium Olfactory receptor Olive Opalescent Opaque Opulent Orange Orange blossom Orange Orange-coloured Organ Organoleptic, taste Oxidative Rovere Odore Enologia Oleoso Olfatto Bulbo olfattivo Epitelio olfattivo Recettore olfattivo Oliva Opalescente Opaco Opulento Arancia Fiori d'arancio Arancione Aranciato Organo Organolettico Ossidativo P Palate Papilla Peach Pear Pepper Pepper (capsicurn) Perfumed Perlage Persistence, length Persistent, long Pine Pineapple Pink, rose Piquant, spicy Plum Polyphenols Pomace Pomegranate Power Prickle Primary (odour) Prune Puckering Purple Purplish Palato Papilla Pesca Pera Pepe Peperone Profumato Perlage Persistenza Persistente Pino Ananas Rosa Piccante Prugna Polifenoli Vinaccia Melograno Potenza Pizzicore Primario Prugna secca Pungente Viola Violaceo Q Quince Mela cotogna R Raisin Rancid Raspberry Ready to drink Red Red currant Reduced Reductive Resin Rich Ripe Roasted Robust Rose Rosé Rough Round Ruby-red Rust Rustic Uva passa Rancido Lampone Pronto da bere, di pronta beva Rosso Ribes Ridotto Riduttivo Resina Ricco Maturo Tostato Robusto Rosa Rosato Ruvido Rotondo Rosso rubino Ruggine Rustico S Saffron Saliva Salmon-pink Salt Salty Savour Scent Sensation Sense of smell Sharp Sheen Sight Silky Slightly sparkling Slightly sweet Slurp (to) Smell Smoke Smoked / smoky Sniff (to) Snow Soft Soft palate Soften (to) Softness Sommelier Sour Sour, sharp, bitter Sour, tart, sharp Sparkling Sparkling (barely) Sparkling wine Spirit Stemmed glass Still wine Straw-coloured Straw yellow Strawberry Strength Structure Style Sulphur Sumptuous Sweat Sweet Sweetish Sweetness Sweet-sour, bitter-sweet Swirl (to) Zafferano Saliva Rosa salmone Sale Salato Gusto Profumo Sensazione Olfatto Pungente Lucentezza Visita Setoso Lievamente frizzante, vivace Abboccato Bere in modo rumoroso Odore Fumo Affumicato Annusare Neve Morbido, molle Palato molle Ammorbidire Morbidezza Sommelier Acerbo Agro Aspro Frizzante, spumeggiante Mosso Spumante Acquavite Calice Vino non frizzante Paglierino Giallo paglierino Fragola Forza Struttura Stile Zolfo Fastoso Sudore Dolce Amabile Dolcezza Agrodolce Girare T Tainted, rotten Tangy Tannic Tannin Tar Tart Taste buds Taste Taste (to) Taster Taster Tasting Tawny Tea Temperature Tenuous Terpenes Tertiary aromas Texture Thin Thyme Tingling Tired Toast (to) Tongue Tongue taste map Top up (to) Touch Translucent Transparent Truffle Turbid Marcio Pizzicante Tannico Tannino Goudron, catrame Acidulo Gemme gustative Gusto Assaggiare, degustare Assaggiatore, assaggiatrice Degustatore, degustatrice Degustazione Bruno fulvo Tè Temperatura Tenue Terpeni Aromi terziari Struttura Magro Timo Pizzicore Stanco Brindare Lingua Mappa dei gusti sulla lingua Colmare Sensibilità tattile Traslucido Trasparente Tartufo Torbido U Unbalanced Unctous Undrinkable Unpleasant Urine Squilibrato Untuoso Imbevibile Spiacevole Urina V Vanilla Variety, varietal (adj) Vegetal Veiled Velvety Vinegar Vinous Vintage champagne Vintage Violet Viscosity Viscous Visual characteristics Volatile Vaniglia Vitigno Vegetale Velato Vellutato Aceto Vinoso Millesimato Annata Violetta Viscosità Viscoso Caratteristiche visive Volatile W Walnut Warm Warmth Water Weak Well-balanced Wet dog White Wild Wild flowers Wine Wine from semi-dried grapes Wine list Winebroker Winemaker Wisteria Wood Woody Noce Caldo Calore Acqua Debole Equilibrato Cane bagnato Bianco Selvaggio Fiori di Campo Vino Passito Carta dei vini Mediatore Produttore di Vino Glicine Legno Legnoso Y Yeasts Yellow Young Youth Lieviti Giallo Giovane Giovinezza Z Zesty Stuzzicante